Welke hengel gebruik je voor witvis?
Als je bij de online sportviswinkel kijkt naar een nieuwe vishengel, zie je een enorm aanbod aan hengels tevoorschijn komen. Het is ontzettend lastig om snel een goed beeld te krijgen, welke hengels nu waarvoor gebruikt worden, als je nog relatief nieuw in de hengelsport zit. Maar ook voor ervaren mensen uit de hengelsport kan het soms lastig zijn om tot de juiste keuze te komen. Met onderstaande informatie helpen we graag op weg.
Vissen op voorn, brasem, bliek en verder
De voorn is de meest voorkomende vis in de Nederlandse wateren. De vis behoort tot de familie van de karperachtigen, waar ook de brasem, kolblei, winde en karper onder vallen. In de volksmond wordt dit witvis genoemd. Zeker voor de beginnende visser is het aan te raden om te vissen op witvis. Deze vis is vaak veel aanwezig en goed vangbaar. Voor de starter adviseren om een vaste hengel aan te schaffen. Deze vaste hengel is makkelijk te gebruiken en in lengtes verkrijgbaar van 2 tot meer dan 20 meter. Hoe korter de hengel, hoe makkelijker het uiteraard is om er mee te vissen. Tussen de 3 en 5 meter kan je in de meeste parkwateren goed uit de voeten. Wil je echter vissen met een vismolen, dan kan je kijken naar een feederhengel, wincklepicker of matchhengel. De matchhengel vis je net als de vaste stok met een dobber. Door de molen heb je de mogelijkheid om verder uit de kant te werpen en een grote vis af te drillen zonder lijnbreuk.
Wil je echter nog verder uit de kant vissen, of wil je simpelweg geen dobber in de gaten houden, dan kan je kijken naar een feederhengel of winckelpicker. Deze hengel heeft net als de matchhengel een molen, maar de hengeltop is zeer flexibel en vaak in fluor kleuren. Deze flexibele hengeltop is eigenlijk je dobber geworden. Je vist deze hengel met een voerkorf, die je voldrukt met lokvoer. Na het inwerpen wordt de vislijn licht onder spanning gebracht, waardoor de tip lichtjes doorbuigt. Als een vis nu het haakaas oppakt en de lijn strak zwemt, zal de top gaan bewegen. Dan is het tijd om aan te slaan.