Wanneer spreek je van retro kleding?
Retro slaat op het opnieuw gebruiken of in de belangstelling brengen van oude voorwerpen. Zo gaat dat ook met kleding: iets wat vroeger mode was, gaan we terug aantrekken. De kleding van de jaren ’50, ’60 en ’70 mogen gerust al tot de retro kleding gerekend worden. Maar ook eerdere jaren zijn vaak geliefd bij de retro fans.
Waarom retro kleding?
Sommige mensen dragen dagdagelijks retro. Zij zijn de echte die hards. Vaak zie je deze stijl ook terugkomen in hun woonomgeving: meubelen en andere gebruiksvoorwerpen zijn uit deze vroegere jaren overgenomen. Anderen die minder fanatiek zijn, kopen soms retro kleding voor feestjes of andere leuke gelegenheden. Er bestaan zelfs retro-feestjes die volledig in de oude stijl gehouden worden. Daar past retro kleding volledig in.
Een paar voorbeelden van retrokleding
De jaren ’50 waren de jaren net na de oorlog: de mode werd heel vrolijk en speels. Je had enerzijds nog de strakke, smalle rokken tot net over de knie. Zij waren meestal in neutrale kleuren zoals grijs, bruin en zwart. Anderzijds zag je brede rokken en jurken met halterhals. Zij hadden vrolijke kleuren en prints: bolletjes-, kersen- en citroenmotieven kwamen vaak voor.
In de jaren ’60 zie je deze brede rokken nog, maar er verschijnen ook de eerste mini: heel korte jurkjes of rokken waaronder hoge laklaarzen gedragen werden. Er verschenen grote lineaire motieven in de stoffen. De hotpants kwamen opdagen.
De jaren ’70 kwamen en de brede rokken verdwenen. De minijurken bleven. Er komt een tijdperk waarin “alles kan en niets moet”. De hippie cultuur laait op. Je ziet de broeken met olifantenpijpen. Er is heel veel indische katoen in felle psychedelische kleuren. Gehaakte jurken en jasjes zijn in de mode. In deze jaren kan het niet gek genoeg zijn.
We kunnen besluiten dat er voor liefhebbers van retro kleding keuze te over is!