Wandelen in je slaap – Wat te doen?

Sommige mensen houden erg van wandelen, maar het blijft een vreemd fenomeen wanneer we zelfs in diepe slaap nog steeds door wandelen! Slaapwandelen is namelijk ook wel een slaapstoornis en het kent bepaalde gevaren. Terwijl je eigenlijk hoort te slapen wandel je in plaats daarvan in diepe slaap gewoon door de woning. Het lijkt alsof we wakker zijn doordat de ogen gewoon open zijn en het lichaam actief is. Echter zijn de hersenen nog in diepe slaap en hierdoor ken je een heel ander functioneren. Hierdoor kunnen er rare en vervelende situaties ontstaan. Hieronder lees je wat je ertegen kunt doen.

Tips tegen slaapwandelen

Waardoor slaapwandelen precies ontstaat is niet helemaal duidelijk. Voor de ene persoon betekent slaapwandelen enkele minuten door de woning heen wandelen en voor de ander is het slechts rechtop in bed zitten. Weet je dat jij regelmatig last hebt van slaapwandelen? Dan kun je de onderstaande tips opvolgen om de risico’s op vervelende situaties te verminderen.

  • Zorg dat de kamer waarin je slaap goed is opgeruimd. Op deze manier is de kans kleiner dat je op een vervelende manier over je spullen heen valt.
  • Indien er veel alcohol wordt gedronken dan is het beter om de alcohol te laten staan.
  • Naast alcohol is het belangrijk dat je zo min mogelijk last van stress hebt. Minder stress zorgt ook voor minder kans op slaapwandelen.
  • Heb je vaak korte nachten? Probeer er dan voor te zorgen dat je voortaan een goede nachtrust krijgt.
  • Doe de deur van de kamer op slot en laat de sleutel niet in de deur zitten. Zo geef je jezelf niet de kans om de kamer te verlaten. Zorg er ook voor dat ramen goed dicht zitten.
  • Een alternatieve methode is een sensormat. Dit is een mat waar het alarm van afgaat zodra de mat wordt aangeraakt.

Nog niet voldoende aan deze tips of heb je last van andere slaapproblemen? Klik hier voor nog meer slaaptips.