Tips om goede wandelschoenen te kiezen

In dit artikel hebben we drie handige tips op een rijtje gezet voor jou, zodat je de beste wandelschoenen uit kunt kiezen. Wandelschoenen zijn onbetwist een belangrijk onderdeel van je uitrusting wanneer je gaat wandelen. Daarom is het ook belangrijk dat je een paar vindt die specifiek ontworpen zijn voor wandelingen, in plaats hardloopschoenen. Het zijn natuurlijk kosten die je niet graag maakt. Maar het heeft een groot voordeel dat je meer comfort hebt en minder kans op letsel, instabiliteit en pijnlijke voeten.

 

Wandelschoenen vallen doorgaans onder één van deze categorieën

  • Prestatie trainers zijn lichtgewicht schoenen die perfect zijn voor mensen die geen bewegingsondersteuning nodig hebben.
  • Schoenen met kussens bieden meer comfort voor degenen die lange afstanden lopen (meer dan vijf kilometer per keer).
  • Stabiliteit schoenen zijn voor mensen die geen ernstige stabiliteitsproblemen hebben, maar zouden baat hebben bij toegevoegde bewegingscontrole.

 

Waarom wandelschoenen anders zijn

Het maakt niet uit hoe goed een schoen eruit ziet, het doet je geen goed als het niet goed past. Om dit te bereiken, moet je de beste schoenenwinkel in je buurt vinden waar de serieuze hardlopers naartoe gaan. Personal trainers zijn vaak een geweldige bron voor deze informatie. Zorg ervoor dat je je ogen open houdt voor winkels die voetanalyses aanbieden. Dit alleen al is een sterke indicatie dat ze een schoen kunnen vinden die meer anatomisch is aangepast aan je voet.

 

Wandelschoenen verschillen van hardloopschoenen omdat ze allemaal betrekking hebben op hoe iemand beweegt. Wandelaars slaan eerst met de hiel en rollen door de stap.

 

Lopers slaan daarentegen zetten meer kracht in de middenzool. En hebben om de impact te verlichten een opgebouwde hiel nodig, evenals een uitlopende hiel voor stabiliteit. Wandelaars hebben geen van deze dingen nodig.

 

Een ander belangrijk punt is flexibiliteit. In de regel moet een loopschoen flexibel zijn in de voorvoet, of uw voet zal bekneld voelen wanneer deze door elke stap rolt. Dit kan leiden tot letsel.

 

Hoe je de juiste schoen kiest

Om de juiste paar wandelschoenen te vinden, plaats je elke schoen door de volgende kwaliteitstest:

 

  • Kijk naar de hiel. Het mag niet meer dan een centimeter hoger zijn dan de zool onder de bal van de voet en er mag geen uitbarsting zijn.
  • Pak vervolgens de schoen in uw handen en draai deze. Niet alleen zou het in de breedte moeten draaien, het zou gemakkelijk moeten buigen bij de bal van de voet en niet in het midden van de boog.
  • Plaats ten slotte de schoen op de vloer en prik de teen. Als het goed ontworpen is, moet de teen iets van de grond zijn en een beetje rocken als hij wordt gepord.

Je kunt meestal een geweldig paar vinden tussen 60 Euro en 120 Euro. Voor duurdere wandelschoenen betaal je voor de merknaam.

 

Bij twijfel, kun je je laten adviseren in de schoenenwinkel.