Tafelvoetbal en de spelregels
Tafelvoetbal is een leuk spel en je hebt vast en zeker gespeeld. Bij iemand thuis, in de kantine, op de sportvereniging of op kantoor. Het spel wordt met 2 of 4 personen gespeeld en je neemt het tegen elkaar op in teams van maximaal 2 personen. Meer ruimte is er ook niet om meerdere personen foosball te spelen. Maar dat is niet de enige regel die geldt en in deze blog leggen we de regels uit.
Meerdere spelregels
Als je serieus tafelvoetbal wil spelen, moet je ook de spelregels kennen. Er zijn een aantal dingen die je wel en juist niet mag doen en in officiële wedstrijden wordt hier ook streng naar gekeken. Dan is er ook altijd een scheidsrechter aanwezig die bijvoorbeeld bij een overtreding een penalty kan geven. Thuis en op het werk zal het minder fanatiek eraan toegaan, maar het spel wordt wel leuker als je de spelregels in acht neemt.
Bal onnodig vasthouden
De meeste mensen die tafelvoetbal spelen zijn ook fanatiek. Je wil immers winnen en bij een overtreding verdedig je jezelf met hand en tand. Het kan dan ook verhit raken, maar de spelregels moeten er juist voor zorgen dat het vriendelijk blijft. Je mag bijvoorbeeld niet de bal onnodig lang vasthouden. Veel spelers doen dat wel, maar officieel mag dat niet langer voor 20 seconden. Wanneer de 20 seconde wordt overschreden, mag de andere partij het balbezit opeisen. In officiële wedstrijden is het wel toegestaan dat je twee keer een time-out van 60 seconden aanvraagt. Om bijvoorbeeld je tactiek door te nemen.
Overtredingen bij tafelvoetbal?
Jazeker! Ook bij tafelvoetbal kunnen er overtredingen worden gemaakt. Nee, geen keiharde tackles die een rode kaart verdienen, maar hands is wel een belangrijke spelregel. Een speler die de bal met zijn handen aanraakt, krijgt hiervoor een strafschop. Omdat het wordt gezien als spelbederf. Bij tafelvoetbal is het ook niet toegestaan om bijvoorbeeld te blazen, zodat je de richting van de bal kan manipuleren. Ook dan kan een scheidsrechter een penalty geven, waarbij de middelste speler van de middelste stand de penalty neemt en de overige stangen met spelers in een horizontale positie worden geplaatst.
Tafelvoetbal en scoreverloop
Een wedstrijd tafelvoetbal bestaat uit twee keer 15 minuten. Bij minuut 15 wordt er van helft gewisseld om de tweede helft te spelen. Een wedstrijd duurt niet langer dan 30 minuten en na 30 minuten is de partij met de meeste doelpunten de winnaar. Iedere doelpunt levert 1 punt op. Bij officiële wedstrijden kan er een gelijkspel zijn en dan wordt de wedstrijd in verlenging besloten volgens het ‘sudden death’-principe. Hierbij is de partij die als eerste scoort de winnaar.
In officieuze wedstrijden maak je vaak andere afspraken over het scoreverloop. Bijvoorbeeld dat de wedstrijd afgelopen is wanneer een team als eerste 5 of 10 doelpunten heeft gemaakt. Dit wordt vaak gedaan omwille de tijd en als er bijvoorbeeld tijdens een pauze foosball wordt gespeeld.
Een kwalitatief goede tafel is key
Het is ook van belang dat de tafelvoetbal aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Vooral bij officiële wedstrijden. Een voetbaltafel moet op een tafel met een onbeschadigde glasplaat worden gespeeld, terwijl de tafel ook verankerd en waterpas moet staan. De scheidsrechter heeft de verantwoordelijkheid om voor aanvang van de wedstrijd te controleren of de tafel ook speelbaar is. Het lijkt bijna op echt voetbal!