Van quadrans tot het houten horloge

houten horloge

Anton Tsjechov wist het indertijd al als geen ander te omschrijven, voor het gevoel van geluk is over het algemeen net zoveel tijd nodig is als dat er tijd nodig is voor het opwinden van je horloge.

Van dik hout zaagt men planken

Is een bekend spreekwoord en dit spreekwoord is met een beetje fantasie ook makkelijk terug te brengen tot houten horloges. Maar om het begrip houten horloges in de juiste context te plaatsen is het leuk om eerst even terug te gaan in de tijd, om zo de geschiedenis van het horloge in zijn algemeen te leren kennen en het fenomeen horloge als noodzakelijk voorwerp, een sieraad of gewoon als een kek gadget meer te gaan waarderen.

Een tijdlijn van het horloge

Een quadrans is een klein instrument dat nog stamt uit de tijd van de Middeleeuwen. Men gebruikte dit draagbare apparaat om de tijd te meten en breedtegraden te bepalen en het was hiermee de voorloper van het horloge. Horloge is een ander woord voor klok of uurwerk, het is van oorsprong een Frans woord en wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt als aanduiding voor een klein en draagbaar uurwerk. De geschiedenis van het horloge gaat dus terug naar de vijftiende eeuw, toen men behoefte kreeg behoefte aan een nauwkeuriger uurwerk om mee te kunnen navigeren.

Onbekend is onbemind

Met een sprong in de tijd kom je uit in de moderne tijd, waarin horloges een mode-item zijn. Een van die bekende merken is Rolex, en toen Rolex het horloge Dayton op de markt bracht was het bepaald niet direct een doorslaand succes. Dit veranderde echter toen Paul Newman dit horloge ging dragen, hetzelfde horloge werd op slag een populair item. En tot op de dag van vandaag is dit type horloge een begrip onder de horloges.

 

Houten horloges

Maar de tijd heeft niet stilgestaan en een nieuwe ontwikkeling in de geschiedenis van het horloge is dat de nadruk niet alleen meer ligt op het merk of het ontwerp maar meer op de stoffen waar het horloge van gemaakt is. Het horloge met een houten band is dan ook echt een product van deze tijd, een tijdsgeest waarin duurzaamheid, klimaatbeheersing en het behoud van de aarde een belangrijke rol spelen. Bij de aanschaf van een WeWood houten horloge, wordt zelfs een boom geplant.

Duurzaam en de eeuwigheid

Om een horloge echt duurzaam te laten zijn is ook onderhoud erg belangrijk, laat je horloge dus regelmatig servicen. Ga maar na, als je er goed voor zorgt tikt een horloge eeuwig door en daarmee wordt een horloge een tijdloos, duurzaam product. En dat geldt al helemaal voor een houten horloge! De basis voor een hedendaagse horlogeband is organisch, natuurlijk materiaal, hout. Hout is een duurzame grondstof, materiaal dat het milieu niet onnodig belast, en dat maakt een houten horloge tot een eerste keus.

Last but not least

Tip, bewaar voor de verlaging van je ecologische voetafdruk ook je aankoopbon. Zo wordt de aankoop van je houten horloge een meer dan uitstekende en duurzame investering.