Mount Kilimanjaro beklimmen?

Mount Kilimanjaro is de hoogste vrijstaande berg op aarde. Vandaar ook dat jaarlijks zoveel mensen te voet naar de top van de gigant (proberen te) gaan om daar te genieten van een adembenemend uitzicht. In een tijdsbestek van tussen de zes en negen dagen is het mogelijk de top van de berg te bereiken. Maar wat is er behalve de hoogte nou zo bijzonder aan Mount Kilimanjaro? Wat maakt deze berg de moeite van het beklimmen dan eigenlijk waard? Lees hier alle bijzonderheden over Mount Kilimanjaro. Heb je plannen om ook de Kilimanjaro te bedwingen? Verdiep je dan eerst goed in de aangeboden routes. Er zit verschil in duur maar ook in uitzicht op de berg. Vraag dus eerst goed na wat de leukste en ook meest geschikte route voor je is. Ben je fysiek niet in orde, kies dan niet voor de snelste route naar boven maar gun jezelf wat meer tijd.

Veertig kilometer breed
De Kilimanjaro is 5.895 meter al is de meest nauwkeurige meting die ooit (in 2008) verricht is 5891,8 meter. De Kilimanjaro stijgt liefst 4877 meter boven de omliggende vlaktes uit en de gigantische berg is maximaal veertig kilometer breed. De basis van Mount Kilimanjaro heeft een oppervlakte van 388.500 hectare. De berg ligt nabij de grens tussen Tanzania en Kenia, niet ver van de zuidelijke evenaar.

Bevolking actief in landbouw, bijenteelt en de jacht
Het gebied rond Mount Kilimanjaro is dichtbevolkt en in de uitlopers van de gigant woont een lokale stam die luistert naar de naam Chagga. Deze bevolkingsgroep kwam zo’n driehonderd jaar geleden als nomaden en vestigden zich aan de voet van de berg als boeren. Lokalen gebruiken vaak illegaal bos om te stoken en houden zich verder vooral bezig met landbouw, bijenteelt en de jacht.

Asbak Mount Kilimanjaro heeft een diepte van 350 meter
Mount Kilimanjaro, die zich ongeveer 750.000 jaar geleden vormde, is een stratovulkaan, wordt als ‘slapend, niet uitgestorven’ geclassificeerd en geldt als de grootste van een gordel van vulkanen in het noorden van Tanzania. De laatst bekende uitbarsting vond naar verluidt 360.000 jaar geleden plaats, tweehonderd jaar geleden werd de laatst vulkanische activiteit geregistreerd. Leuk om te weten is dat de centrale asbak een diepte kent van 350 meter.

Bijzonder: van woestijn naar gletsjer
Bovenop Mount Kilimanjaro vind je gletsjers, al verloor de Kilimanjaro sinds 1912 al 82 procent van de ijskap. Nu beslaat het gletsjergebied nog slechts een oppervlakte van 2,5 vierkante kilometer. Bijzonder is wel dat de omstandigheden op de Kilimanjaro boven de 4500 meter eerst woestijnachtig worden om dus te eindigen in een gletsjer.

Buffels, elanden en olifanten
Wie onderweg is naar de top van de Kilimanjaro kan behoorlijk wat verschillende dieren tegenkomen. Bekend is dat 140 soorten zoogdieren op de Kilimanjaro leven, boven de boomgrens zijn zeven grote zoogdiersoorten geregistreerd, waarvan buffels, elanden en olifanten de meest bekende zijn. Ook de blauwe aap en de bushbaby leven er terwijl er liefst 179 soorten vogels zijn geregistreerd. Uiteraard maakt de Mount Kilimanjaro deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO.