Motivatietips om hard te lopen

Het leven zou zoveel gemakkelijker zijn als we altijd gemotiveerd waren om te sporten. Het enige probleem is dat, hoe meer moeite het kost om te sporten, hoe minder motivatie we hebben. Dat geldt ook voor hardlopen. Vooral op koude regenachtige dagen is het moeilijk om motivatie te vinden om naar buiten te gaan. Het is veel makkelijker om lekker binnen te blijven en niks te doen. Soms ben je zelfs al begonnen met hardlopen en in eens zakt de moed je in de schoenen en heb je geen zin meer.  Daarom heeft topatleet Marije Wevers de meest nuttige motiveringstips verzameld om jou te helpen op koers te blijven, ook als het moeilijk wordt.

 

  1. Hou een trainingsritme aan. Hierdoor raakt je lichaam gewend om bijvoorbeeld voor je werk al te sporten en zal je merken dat het steeds makkelijker gaat. Een vast schema helpt je om makkelijker van die bank af te komen.

 

  1. Zorg altijd voor goede kleding. In het begin wil je het natuurlijk niet te koud hebben, maar je wilt het tijdens het lopen ook niet te warm krijgen. Goed zittende, ademende en warme kleding is daarom belangrijk (ga naar een speciaalzaak om je te laten informeren). Kies daarnaast kleding die je echt super graag wil dragen.

 

  1. Heb je echt heel veel last van motivatieproblemen? Zoek een maatje! Je kan iemand vragen om mee te lopen, maar iemand die met je mee fietst kan ook al heel gezellig zijn.

 

  1. Zorg in de donkere dagen dat je goed verlicht bent. Iedereen moet je duidelijk en op tijd kunnen zien. En daarnaast zorg jij door je verschijning voor een leuk lichtpuntje op de horizon.

 

  1. Draag goede schoenen. In de winter kan het nog wel eens glad zijn. Zorg er daarom voor dat je niet op versleten schoenen loopt (dit is ook belangrijk om blessures te voorkomen). Met gladde schoenen kun je makkelijker vallen en als dat gebeurt ben je echt niet meer gemotiveerd. Ook is het belangrijk om op goede paden te gaan lopen als het glad is.

 

  1. Sneeuw, ijs of regen? Zoek een mooie omgeving om hard te lopen. Hier kan je zelfs in de regen genieten van wat je om je heen ziet. En zeker met sneeuw kunnen veel plekken opeens heel mooi worden om een lange duurloop te gaan doen. Nederland kan echt heel mooi zijn in de regen.

 

7.            Vooral de eerste keren zal je ontzettend veel last hebben van spierpijn. Gun je lichaam wat tijd om uit te rusten en aan te sterken. Je zult zien dat je steeds meer conditie gaat opbouwen en dat zal je weer motiveren. Mocht je nog last hebben van spierpijn en wil je toch hardlopen, dan kan je een spierbalsem gebruiken. Een spiergel zorgt ervoor dat je spieren warm zijn waardoor je minder last zal hebben van de spierpijn tijdens het lopen.