Lange wandeling? Zo bereid je je het beste voor!

Ga je een lange wandeling maken? Dan is een goede voorbereiding enorm belangrijk. Zo haal je het meeste uit je wandeling, hoef je je nergens zorgen over te maken en geniet je maximaal. Daarom zetten wij op een rijtje wat je mee moet nemen en waar je allemaal rekening mee dient te houden. 

Zo bereid je je voor een op lange wandeling

Voor je de deur uit gaat is het van belang dat je een aantal zaken goed op orde hebt. Deze hebben onder andere betrekking op de conditie, het schoeisel, de wandelkleding, de rugzak, eten en drinken, de te volgen route en de weersvoorspelling. 

#1: Fysieke voorbereiding

Het maken van een lange wandeling is niet direct voor iedereen weggelegd. Daarom is het verstandig om goed op te bouwen. Wandel elke keer een paar kilometer verder tot je het vertrouwen en de conditie hebt opgebouwd om een echte lange wandeling te maken. 

#2: Goed schoeisel is van essentieel belang

Goede wandelschoenen zijn enorm belangrijk, helemaal als je een lange wandeling wilt maken. Bij voorkeur zijn de wandelschoenen waterdicht, goed ademend, geven ze voldoende steun en zitten ze lekker. In Nederland zijn enorm zware bergschoenen niet nodig – een lage of middelhoge wandelschoen voldoet doorgaans. 

#3: Wandelkleding

Met geschikte wandelkleding ben je bestand tegen weer en wind. Absolute essentiële kleding voor wandelen is…

  • regenjack
  • fleecetrui (afhankelijk van het seizoen)
  • sneldrogend t-shirt
  • comfortabele wandelbroek 
  • goede wandelsokken

#4: Neem genoeg eten en drinken mee

Natuurlijk is het ook van belang dat je genoeg energie meeneemt op je wandeling. Dit kan een boterham zijn, een mueslireep of iets anders dat zowel voedzaam als lekker is. Het drinken mag ook absoluut niet vergeten worden. Neem minimaal 0,5 tot 1 liter (afhankelijk van de afstand) drinken per persoon mee. 

Tip: ‘s Winters is het erg lekker om een thermosfles met warme chocomelk, thee of koffie mee te nemen. 

#5: Een goede wandelrugzak maakt een groot verschil

Voor een aangename wandelervaring is een goede wandelrugzak natuurlijk een eerste vereiste. Hierin stop je alles wat je tijdens het wandelen nodig hebt, waaronder een regenjas, het eten en drinken en ook jouw portemonnee, sleutels en telefoon. Doorgaans is een wandelrugzak met een formaat van 20 liter groot genoeg. Uiteraard moet de rugzak lekker dragen en kan het geen kwaad er een regenhoes bij zit. 

#6: Plan je route

Hoe vind je een goede wandelroute? Dankzij websites zoals wandelzoekpagina.nl is dit tegenwoordig een fluitje van een cent. Zoek simpelweg een wandeling op bij jou in de buurt en sla deze op, of print hem, zet ‘m in de wandel-GPS of een kaarten/wandel-app op de telefoon en klaar is Kees. 

#7: Check het weerbericht

Check op de dag van de wandeling altijd het weerbericht. Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je hier op anticiperen. Wordt er regen voorspeld? Neem dan een regenjack of paraplu mee. Wordt het warmer dan verwacht? In dat geval kan je die extra warme trui thuislaten. 

Schijnt het zonnetje? Denk dan aan de zonnebrand, een zonnehoedje of pet en een zonnebril. Ook een fleece handdoek is erg handig, al was het maar als lichtgewicht picknickkleedje.