Hoe zorg je voor je gazon

Een groen gazon vormt een prachtige folie voor bloembedden en creëert een smaragdgroen brandpunt in de winter wanneer de kleur schaars is. Er zijn verschillende soorten grasmatten voor verschillende situaties, maar alle gazons profiteren van regelmatig maaien en zorg en aandacht in de lente en de herfst.

Gras maaien

Maai gras wanneer het groeit, op voorwaarde dat de grond niet te nat of ijzig is om op te lopen. Sproei in het voorjaar één keer per week met de messen op de hoogste stand en laat ze geleidelijk zakken als de groei versnelt. Gebruik een kist om het gras te verzamelen, dat gecomposteerd kan worden, waardoor voedingsstoffen naar het gazon terugkeren. Hark dikke plakjes gras af, die de grasmat beschadigen. In de zomer kan een gazon van hoge kwaliteit drie keer per week nodig zijn om te maaien, maar in de herfst, als de groei vertraagt, zou één of twee keer per week moeten volstaan.

Water geven

In droge periodes, nieuw aangelegde graszoden en gezaaide gebieden en gazons van hoge kwaliteit goed bewateren. Verlaat het grasgazon met water en stop met maaien omdat langer gras de wortels beschermt. Het gras kan bruin worden, maar zal herstellen zodra het regent.

Geef elke week een nieuw gazon in droge periodes water, totdat het is gevestigd. Je kunt zien wanneer fijne grasvelden water nodig hebben omdat ze hun veer verliezen als je erop loopt. Verminder waterverdamping door vroeg in de ochtend of ’s nachts te bewateren.

Voeden

De hoeveelheid kunstmest die u nodig hebt om weelderig groen gras te onderhouden, is afhankelijk van hoe rijk de onderliggende grond is. Af en toe het gras op het gazon laten liggen, waardoor de voedingsstoffen van de bodem worden aangevuld. Breng minimaal één keer per jaar korrelige of vloeibare gazonmest aan. Lente- en vroege zomervoeding bevatten veel stikstof om de bladgroei te stimuleren; producten voor gebruik in de vroege herfst zijn laag in stikstof, maar hoog in kalium om de basis te helpen in de winter. Niet overvoeren omdat dit kan resulteren in zwakke groei en schimmelproblemen.