Hielspoor; wat zijn de oorzaken en symptomen en hoe behandel je het

Heb jij al langdurig last van je hiel en weet je niet waarom dit zo is? Je bent niet de enige, wellicht kan je last hebben van hielspoor, een bijverschijnsel van de welbekende voetklacht; de peesplaatontsteking. Hielspoor kan meerdere oorzaken hebben. In dit artikel worden de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen van hielspoor aangekaart zodat jij er weer bovenop kan komen.

Oorzaken

De oorzaken van hielspoor spreken over het algemeen vrij voor zich. Vooral bij ouderen is hielspoor een veelvoorkomende last en het is bewezen dat vrouwen ook vaker last hebben van hielspoor en andere voetklachten. Sporters belasten hun voeten gewoonweg vaker dan niet-sporters en daarbij is dus ook een groter risico op hielspoor. Verder hebben mensen met een staand beroep zoals politieagenten ook een hoger risico om hielspoor op te lopen. Over het algemeen geldt het dus voor mensen die hun voeten vaker belasten, maar dat is niet uitsluitend. Ook kan het aan lage kwaliteit schoenen liggen of overpronatie.

Symptomen

De meest voorkomende hielspoor symptomen voor hielspoor zijn onder andere pijn onder de hiel in de ochtend of na een lange periode van stil zitten. Daarbij hoort ook pijn bij het lopen, zoals je wel kon raden, dit is vooral als je begint met lopen, vaak trekt de hielpijn na een korte periode weer weg. De peesplaat onder de voet voelt bij hielspoor vaak gespannen aan, wat kan leiden tot enige pijn in de achillespees. Indien je merkt dat je bij het autorijden last van je hiel hebt kan dit ook een symptoom zijn voor hielspoor vanwege de niet-natuurlijke houding van je voet.

Behandeling

Indien er sprake is van ernstige hielspoor zal dit operatief verholpen moeten worden, dus het kan verstandig zijn om een bezoek te doen aan de huisarts als je er niet zeker van bent of je hielspoor ernstig is. Bij sprake van lichte hielspoor is het verstandig om regelmatig rekoefeningen te doen en je voeten zoveel mogelijk rust te geven. Indien je toch op pad wil doe je er goed aan om een paar inlegzolen te bestellen om je voeten te ondersteunen, de inlegzolen van FootActive, zoals in een hielspooronderzoek bewezen, geven een blijvende verlichting aan 95% van de patiënten.