Fibromyalgie en wandelen

Inmiddels hebben we er allemaal weleens van gehoord; fibromyalgie. Fibromyalgie kenmerkt zich door spierpijn op verschillende plekken op het lichaam. Daarnaast zijn stijfheid, moeheid en lusteloosheid ook eigenschappen van deze vervelende aandoening. Steeds meer mensen krijgen te maken met een vorm van fibromyalgie, waarbij vele spierpijnen aanwezig zijn. Fibromyalgie is chronische spierpijn.

Spierpijn en wandelen

Spierpijn door fibromyalgie kan niet alleen vervelend zijn maar ook pijnlijk. Om de spierpijn te verminderen cq. te verlichten is het advies om veel te bewegen. Onder bewegen word langzaam tot versneld bewegen aanbevolen. Zware en langdurige beweging resulteert in het tegenovergestelde: meer (spier)pijn!

Wandelen is de perfecte bewegingsactiviteit bij fibromyalgie cq chronische pijn. De langzame beweging is goed vol te houden, je kunt zelf bepalen wanneer je start en stopt, je bouwt conditie op en het is bevorderlijk voor vele lichaamsprocessen. Wandelen kan voor de variatie ook gezamenlijk gedaan worden en eventueel in teamverband. Eventueel kan een stappenteller gebruikt worden om de stappen elke keer als je gaat wandelen te bepalen om zo uiteindelijk enige progressie te realiseren.

Met wandelen maak je de spieren niet alleen los maar je spieren krijgen tevens een conditie die ten goede komt voor de (fibro)pijn. De opbouwende conditie zal ook ten gunste komen voor wat betreft de hormonen, zowel het serotonine als het dopamine hormoon zal verhoogd worden en de lusteloosheid zal verlaagd worden.

Wandelen en wandelschoenen

Veel wandelen met goede wandelschoenen is erg belangrijk. Zo kunnen slechte wandelschoenen de klachten juist verergeren. Slechte wandelschoenen betekent een slechte houding. En een slechte houding resulteert weer in meer verkrampte spieren met als resultaat meer pijn in de spieren!

Tot slot

Wandelen is erg belangrijk bij fibromyalgie. Het komt ten goede voor de spieren en je algehele conditie. Waak ervoor dat er geen overbelasting bij komt kijken. Want een overbelasting zorgt voor meer fibromyalgie klachten.

Veel succes en vooral plezier met wandelen!

Bron: https://www.spierpijninformatie.nl/