Conditie wordt door de voeten bepaald

Het goed onderhouden van je voeten is van belang voor je gezondheid. Wanneer je aan sport doet dan is het zaak om ook je voeten in goede conditie te houden. Net zoals je dat met de rest van je lijf doet. Minstens zo belangrijk is onderhoud voor mensen die tot een risicogroep behoren, zoals wanneer je aan bijvoorbeeld reuma, Parkinson, suikerziekte of een andere ziekte lijdt die je voeten ernstig aan kunnen tasten. 

Verschillende groepen, zeker op het eerste gezicht. De ene groep is fit en gezond, terwijl de andere groep onder een ziekte gebukt gaat. Voor beiden geldt echter hetzelfde: de voeten moeten in vorm zijn om de rest van het lichaam te ondersteunen.

Sportvoeten

Wanneer je regelmatig aan sport doet dan zul je misschien al gemerkt hebben dat je prestaties niet optimaal zijn wanneer je voeten dat niet zijn. Het kan vermoeidheid zijn, maar het kan ook komen door een verkeerde houding, eeltvorming of het dragen van de verkeerde schoenen.

Je voetgewrichten worden extra belast tijdens het bewegen. De eisen die er tijdens de gemiddelde sportbeoefening aan worden gesteld leggen bovendien een extra druk op de voeten. Bij schoenen moet je dus nagaan of je voldoende steun hebt bij de zool en of er sprake is van beweeglijkheid van de schoen.

Wanneer je last hebt van likdoorns, ingegroeide teennagels of iets dergelijks dan is het zaak om hier iets aan te laten doen. Anders wordt de kans op blessures groter, omdat je je voet anders gebruikt dan normaal. Hierdoor kun je knie- en rugproblemen krijgen.

Het kan ook zijn dat je je voet tijdens het lopen verkeerd afwikkelt. Dit gaat niet alleen op voor sporters, maar ook voor mensen die voor hun beroep veel moeten bewegen, zoals verpleegsters of mensen die werkzaam zijn in de horeca.

Bij ziekte

Voor mensen die lijden aan een ziekte komen de voetproblemen meestal niet vanwege het bewegen, maar door de ziekte of ten gevolge van medicijngebruik. Het verzorgen van de voeten is ook voor hen belangrijk. Zo bestaan er medische pedicures voor diabetes patiënten. Dit is strikt genomen noodzakelijk.

Voor deze groep is het van belang om operaties en amputaties te voorkomen. Regelmatig bezoek bij een gespecialiseerde pedicure helpt aanzienlijk om dit risico te verkleinen. Zo kun je altijd terecht bij de medische pedicure in Deventer wanneer je een ziekte hebt. Als je een sporter bent of veel loopt dan zou het een goed begin kunnen zijn om de podotherapie in Apeldoorn te bezoeken om goed inzicht te krijgen in de stand van zaken wat betreft je voeten. Voor beide groepen is de voetconditie van belang.