Bloeddruk meten tijdens het wandelen

Tijdens het wandelen is het belangrijk om je bloeddruk goed in de gate te houden. Een te hoge of een te lage bloeddruk kan voor ernstige complicaties zorgen. Tegenwoordig hoef je niet maar naar een dokter om je bloeddruk te laten meten. Je kunt namelijk eenvoudig thuis je bloeddruk meten met een bloeddrukmeter. Lees voor gebruik wel goed de handleiding door zodat je weet hoe je het apparaat het beste kunt bedienen.

Actie ondernemen


 Vooral op het moment dat je last hebt van hart – en vaatziekten of wanneer dit vaak voorkomt in je familie is het aan te raden om de bloeddruk op te meten. Terwijl je aan het wandelen of hardlopen bent kan je bloeddruk plotseling omhoog springen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Daarom zijn er draagbare meters die gemakkelijk mee te nemen zijn. Nadat je de bloeddruk gemeten hebt weet je zeker dat het goed met je gaat of kun je eventueel actie ondernemen. Je kunt er dus op tijd bijzijn mocht dit nodig zijn. Daarnaast is het belangrijk om je bloeddruk in de gate te houden als je medicijnen slikt voor een te hoge bloeddruk.

Bovendruk en onderdruk

Kort samengevat bestaat je bloeddruk uit een bovendruk en een onderdruk. De bovendruk verwijst naar de druk die tot stand komt op het moment dat bloed de slagaderen in wordt gepompt en de druk van de bloedvaten stijgen. Om er achter te komen hoe hoog de bovendruk is, wordt de linker hartkamer gemeten. De onderdruk daarentegen komt tot stand wanneer twee aders in het hart samen aan het trekken zijn. Het hart vult zich met bloed en als een gevolg hiervan daalt de druk in de slagaderen. De klassieke bloeddrukmeter is vaak lastig te gebruiken, vooral voor oudere mensen. Naast een bloeddruk meter, kun je een bloedsuikermeter kopen op internet of bij de huisarts.