5 Tips voor het kopen van een nieuwe fiets

Een nieuwe fiets kopen doet u niet zomaar. U wilt namelijk kwaliteit en dat (het liefst) tegen een zo laag mogelijk prijs. Een fiets die aansluit op uw wensen en/of eisen waardoor u hier nog jarenlang plezier aan zult beleven. Online zijn er echter ontelbare fietsen waar u uit kunt kiezen. Van een omafiets tot een E-bike en van een bakfiets tot een vouwfiets. Hoe vindt u nou de meest geschikte fiets voor uw gebruik? Om daar een goed antwoord op te kunnen geven hebben we 5 tips voor het kopen van een nieuwe fiets.

Waar gaat u de fiets hoofdzakelijk voor gebruiken?

Allereerst is het belangrijk om uzelf af te vragen waar u de fiets voor wilt gebruiken. Wilt u een eenvoudige fiets voor stadsgebruik, of bent u een recreatieve fietser en bent u op zoek naar een fiets waarmee u (grote) afstanden door de natuur kunt fietsen. Deze vraag is belangrijk doordat u zo gericht eisen kunt stellen aan uw gewenste fiets. Denk bijvoorbeeld aan versnellingen, remmen andere fietsspecificaties.

Wat voor wielmaat heeft u nodig?

Een van de belangrijkste vragen is wat voor wielmaat u nodig heeft. Voor volwassenen is deze keuze eenvoudig (28 inch), voor kinderen wordt het complexer. U kunt natuurlijk begrijpen dat een kind van 6 jaar nog niet kan fietsen op een volwassen fiets. Vandaar dat er bij fietsen gebruik wordt gemaakt met wielmaten. Om daar een goede inschatting voor te maken wordt de wielmaat vaak in verhouding gebracht met de lichaamslengte. Zo kan iemand met een lichaamslengte van om en nabij de 120cm het beste op zoek gaan naar een 20 inch fiets. Iemand die langer is dan 152cm zit in de hoogste wielmaat categorie; 28 inch. Klik hier om de framemaat te berekenen waar u naar op zoek bent.

Met of zonder versnellingen?

Ook kunt u de vraag stellen of u een fiets met of zonder versnellingen wilt. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Het belangrijkste om uzelf af te vragen is of u versnellingen daadwerkelijk denkt nodig te hebben. Fietst u bijvoorbeeld grote afstanden, of houdt u ervan om er regelmatig op uit te trekken met uw fiets, dan zijn versnellingen handig zo niet noodzakelijk. Vervolgens kunt u de keuze maken in de hoeveelheid versnellingen. Voor recreatief gebruik zijn 3-7 versnellingen vaak al voldoende, voor sportief gebruik raden wij minimaal 7 versnellingen aan. Gebruikt u de fiets voornamelijk voor korte afstanden dan kan het soms slimmer zijn om een fiets zonder versnellingen aan te schaffen. Waarom? Deze zijn in de meeste gevallen veel goedkoper én lichter (mocht u dit prettig vinden).

Welke fietsremmen heeft u nodig?

Tevens kunt u vaak de ‘keuze’ maken uit fietsremmen. We maken hierin vaak onderscheid tussen twee soorten remmen. De terugtraprem en de handrem. Met de terugtraprem vindt u zichzelf in de meeste gevallen terug in de goedkopere fietsen. Met deze rem dient u als het ware achteruit te trappen waardoor de fiets op het achterwiel zal afremmen. De handrem is iets gebruiksvriendelijker en daardoor ook vaker aanwezig op de wat duurdere fietsen. Ze zijn geplaatst op zowel het voor- als achterwiel waardoor u gedoseerd af kunt remmen. Hiermee doseert u tevens beter de kracht op het profiel van de banden tijdens het remmen, in tegenstelling tot de terugtraprem.

Welke kleuren van de fiets kan ik kiezen?

Tot slot, en niet geheel onbelangrijk, wilt u een mooie fiets. Misschien een met een kleur, zwart of helemaal wit. Het grootste voordeel van het kopen van een fiets online is dat er altijd wel een model overblijft dat én aansluit op uw wensen/eisen én ook nog een kleur heeft die u mooi vindt.

We hopen dat u met deze 5 tips kennis heeft opgedaan dat u gaat helpen bij het kopen van een nieuwe fiets.